El dia del part

El part és un procés que aconsegueix que el fetus, i posteriorment la placenta, transiti des de la cavitat uterina fins a l'exterior de l'organisme matern. Notaràs un enduriment global, i de vegades dolorós, del ventre. Al principi les contraccions són esporàdiques i sense un ritme concret, curtes, poc intenses i, en general, no doloroses. D'aquesta fase, se'n diu prepart.

El part està dividit en quatre períodes:

  • Prepart: Període previ a l'inici del part. Es pot produir l'expulsió del tap mucós. Les contraccions no són rítmiques. El coll uterí comença a escurçar-se (més que a dilatar-se).
  • Període de dilatació: Les contraccions fan que el coll de la matriu es vagi obrint lentament. Aquestes contraccions són rítmiques, intenses i no cedeixen amb el repòs. La durada d'aquest període pot oscil·lar molt.
  • Període d'expulsiu: Les contraccions són rítmiques i produeixen la sortida del fetus a l'exterior. La duració d'aquest període és molt variable.
  • Període de deslliurament: Un cop ha nascut el nadó, l'úter continua contraient-se fins que s'expulsa la placenta i les membranes ovulars. Aquest procés pot durar al voltant de trenta minuts.
Recomanacions
  • Conèixer les diferents tècniques no farmacològiques que ajuden les dones a alleujar el dolor durant el part, com per exemple, la llibertat de moviments de la dona i l'adopció de diferents posicions durant el part, així com l'ús de l'aigua calenta durant el període de dilatació.
  • Convé centrar l'atenció en estímuls diferents a la sensació dolorosa. Amb la distracció augmenta la tolerància al dolor i la sensació dolorosa es fa més suportable.
  • Utilitzar tècniques de relaxació, el massatge, les tècniques respiratòries o l'ús de pilotes durant la dilatació també contribueixen a disminuir el dolor.