Postpart

El postpart es tracta del període de temps que engloba les primeres sis o vuit setmanes després del part (aproximadament, quaranta dies). És una etapa de grans canvis en el cos de la dona, ja que tots els òrgans involucrats en l'embaràs i el part tornen al seu estat anterior.

El cos de la dona s'anirà recuperant progressivament i, a poc a poc, s'ha d'anar adoptant una vida activa normalitzant els hàbits quotidians. És important prendre consciència de la necessitat d'adoptar un estil de vida saludable en relació amb l'alimentació, la higiene i el descans per reduir l'ansietat que pot ocasionar la nova situació i afavorir el benestar.

L'adaptació als nous canvis i a la nova situació familiar pot originar sentiments i emocions ambivalents, com la felicitat i la tristor, l'alegria i l'apatia, la tranquil·litat i l'angoixa, que es veuen potenciats per la inseguretat en tot allò que envolta la cura del nadó, les molèsties experimentades, l'excés de visites i la discrepància en la informació rebuda per part dels professionals i de les persones properes, com familiars i amics. És important que tant la dona com la seva parella, si en té, siguin conscients de la temporalitat i brevetat d'aquest estat emocional.

Pot aparèixer depressió postpart, que farà sentir la dona poc motivada i amb poc suport, amb ganes de plorar a causa d'una major inestabilitat emocional. És un estat transitori, però de vegades requereix ajuda d'un professional de la salut.

Els equips de l'ASSIR ubicats tant als Centres d'Atenció Primària com a l'Hospital Universitari MútuaTerrassa estan a la teva disposició per resoldre qualsevol dubte. En especial s'han creat uns tallers sobre el Pospart que porten a terme als centres d'Atenció Primària de MútuaTerrassa. Es tracten de tallers organitzats per les llevadores on es treballen activitats d'educació grupal i visites individuals per a prevenir la sobrecàrrega física i emocional de la dona després del part i aconseguir una recuperació satisfactòria.