Patologia del Sòl Pelvià

El Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'HUMT vetlla per minimitzar i evitar les disfuncions del sòl pelvià que sovint es deriven del part. Fruit d'aquest increment de consciència sobre aquesta problemàtica, en les últimes dues dècades aquest servei ha modificat la seva manera de fer tocologia, sempre amb la premissa de no afectar el sòl pelvià i respectar-lo al màxim:

  • Som precurssors en aquest canvi de tendència a nivell de l'estat espanyol, ja que des de fa 20 anys es practica l'ecografia de sòl pelvià com a mecanisme per diagnosticar a temps aquestes patologies / lesions ( "prevenció primària" vs "actuació secundària"), sent pioners en l'aplicació dels ultrasons a sòl pelvià.
  • Aquesta innovació en la praxi ha portat al fet que, des de fa 6 anys, s'imparteixi un curs únic a tot l'estat espanyol sobre ecografia morfològica i funcional com a instrument per diagnosticar i controlar el tractament de les disfuncions de sòl pelvià, dirigit a professionals en el camp de la ginecologia. Gràcies a aquest nou diagnòstic s'ha variat el tipus de cirurgia a les dones amb aquesta patologia (el trencament del múscul elevador suposa l'increment de les possibilitats de prolapse) atès que la convencional no els anava bé. En el transcurs d'aquestes 6 edicions, s'han format gran quantitat de professionals, el que incideix directament en: l'increment de la utilització de l'ecografia, la millora en el procés de diagnòstic i el perfeccionament de la tècnica.
  • Els beneficis directes de l'aplicació de l'ecografia de sòl pelvià són l'increment de la capacitat de diagnosi i l'adequació de la cirurgia segons les necessitats de la pacient.
  • El reconegut Dr. John Delancey de la Universitat de Michigan -referent internacional en l'àmbit del sòl pelvià- es refereix des de fa temps a "l'actual epidèmia de dones que actualment pateixen prolapses, incontinència, .. com a conseqüència d'una intervenció controvertida en el moment del part "i l'ecografia morfològica ens ha permès conèixer aquesta realitat i actuar al respecte.
  • En termes de recerca bàsica, mitjançant l'ecografia es pretén arribar a aconseguir algoritmes de predicció amb el propòsit de promoure un canvi d'actitud en les sales de part.
  • Als EUA, anualment es practiquen 400.000 intervencions derivades de prolapses i aquesta xifra és extrapolable a Espanya. Mitjançant l'ecografia es pretén disminuir aquestes xifres.

Prevenció i exercicis per enfortir el sòl pelvià

Ecografia en les disfuncions del sòl pelvià