Feu la tècnica del Pell a pell? I si em fan una cesària també?

Què és el pell a pell en néixer?

Consisteix en posar el nadó acabat de néixer, nu i panxa avall, sobre el pit de la seva mare. Deixant-lo reposar ben cobert i en contacte directe amb la mare, així l'ajudarà a fer una transició tranquil·la.

Aquests primers minuts, per altra banda els més esperats des de l'inici de qualsevol embaràs, són molt importants tant per a establir la relació mare-fill com per a minimitzar l'estrés del part en la mare i en el nadó.

L'escalfor de la mare, l'olor i el batec del cor que sent junt a l'abraçada i les primeres paraules dels pares li donen una sensació de protecció molt important per adaptar-se bé a la vida extrauterina. Sempre que es pugui, es recomana tenir el petit en aquesta posició, pell a pell i ben tapat durant les primeres hores. Molts estudis demostren que d'aquesta manera es manté més calent, més tranquil i amb un millor nivell de sucre. Alhora es facilita un bon inici de l'alletament matern, important per l'èxit a llarg terme.

Com es fa?
La llevadora que us acompanya durant la dilacació i el part tindrà cura del nadó just després de néixer: l'eixugarà, comprovarà que tot va bé i el posarà sec i nu damunt la panxa, en posició de granota sobre el pit. El deixarà cobert amb una tovallola calenta, amb el bolquer i el gorro, entre els braços de la mare.

Poc a poc li farà tot el que cal, sense separar-lo de l'escalfor de la mare: identificació, punxada i crema als ulls. Quan el nadó estigui tranquil i confortable l'ajudarà a fer les primeres xumades del pit, aprofitant així l'estona en què els petits estan més desperts i estimulats.

Mantindrem el nen a sobre vostre mentre us traslladem a la planta de maternitat, si tots dos esteu còmodes. Aquesta estona us ajudarà molt a tots dos per a començar la nova etapa.

En el cas que el part acabi en cesària l'acompanyant podrà estar sempre present i el pell a pell, si la mare es troba be, el realitzarà ella, sinó la parella, en la mateixa sala de quiròfan.

Què cal dur?
És important portar un gorro i una tovallola a la canastreta per a aquestes primeres hores, tant a l'estiu com a l'hivern.

Descarrega el díptic sobre el Contacte Pell a pell