Quina atenció tindrà el meu bebé?

  • Per oferir l’atenció necessària al nounat sempre tenim disponible un metge especialista en neonatologia i la Unitat de Nounats, amb capacitat per oferir l’assistència especialitzada que el nadó pugui requerir en tot moment.
  • Si el part és normal i el nadó s’adapta sense problemes, la llevadora que t'ha acompanyat durant el part t'oferirà l’atenció bàsica des del primer moment: eixugarà al teu bebé i el posarà panxa amb panxa seguint el mètode pell a pell perquè puguis donar-li escalfor i minimitzar l’estrès secundari del pas a la vida extrauterina. La llevadora farà el test d’Apgar al nounat i el cobrirà amb una bressadora (peça rectangular de tela, generalment de rus) o una tovallola calenta i li posarà la gorreta i la identificació.
  • Com a cures específiques, posarem al teu nadó una crema antibiòtica als ulls per evitar la possible infecció que es pot adquirir en el canal del part i se l’injectarà vitamina K a la cuixa mentre està protegit sobre la mare. En el primer cas, els pares poden negar-se al tractament preventiu, ja que es tracta d’una malaltia infreqüent i poques vegades greu. En el cas de la vitamina K, es pot administrar per via oral, però caldran dosis repetides als 7 i 30 dies i la responsabilitat de l’administració de les dosis següents serà a càrrec dels pares. En cap cas se li pot negar, tenint en compte el risc important que representa la malaltia per al nadó. Si la parella opta per l’administració oral, li lliurarem un consentiment informat sobre la malaltia hemorràgica del nadó i l’efecte que la vitamina K té en la seva prevenció.
  • El nadó no se separarà de la mare quan s’acaba el part i es trasllada sempre amb ella, seguint la tècnica de pell a pell, fins a l’habitació. El manteniment del nounat, seguint aquesta tècnica, durant les primeres hores (de 2 a 6 hores, segons la voluntat de la mare) facilita molt l’establiment de l’alletament matern, tot aprofitant el període de vetlla que el nadó té just després del part.
  • Quan el nadó estigui tranquil, la mare avisarà perquè puguem fer-li les primeres cures: el pesem i mesurem, el vestim i el deixem al bressol de l’habitació amb els pares.
  • Entre les 12 i 24 hores de vida, el pediatre li farà la primera visita completa, amb els pares presents. El pediatre i la infermera puericultora passaran cada dia per tal de resoldre dubtes, i abans de l’alta es repetirà l’exploració completa. En qualsevol moment que calgui, es pot avisar el pediatre per si cal algun canvi en l’assistència.
  • En tot moment oferim el suport màxim de cara a establir amb èxit l’alletament matern, que considerem tan important com qualsevol tractament ofert al nadó. L’alletament no té horari i el nadó estarà amb els pares durant tota l’estada per poder-li oferir el que li cal sense cap restricció i, d’aquesta manera, fer possible que s’estableixi un vincle amb els pares que els permeti gaudir-ne des del primer moment.
  • Si en qualsevol moment el nadó presenta un símptoma anòmal, el pediatre l’avaluarà i decidirà quin pot ser el tractament més adient en el moment. I, si cal, l’ingressarà en la unitat neonatal.
  • En cas que la parella vulgui acollir-se al programa d’alta precoç (alta entre 24 i 48 hores), el pediatre comprovarà que no hi hagi cap risc per al nadó i citarà els pares en un marge de 2 a 4 dies per a la visita final (exploració completa i lliurament del llibret del nadó emplenat).