Ràdio Rubí convida al Dr. Oriol Porta a abordar les particularitats de l’endometriosi


El passat dilluns, 14 de març, es va celebrar el Dia Mundial de l'Endometriosi i el magazín matinal "Rubí al Dia" de Ràdio Rubí va entrevistar al Dr. Oriol Porta -cap del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'HUMT- per conèixer més a fons aquest trastorn ginecològic, el qual afecta al voltant d'un 10% de les dones. El Dr. Francisco Carmona, el seu homòleg de l'Hospital Clínic i director mèdic del centre Women's, també hi va intervenir.

L'endometrosis és una patologia que produeix forts dolors durant el període menstrual així com inflamació de la cavitat abdominal que pot repercutir a altres òrgans, produir fatiga o provocar que les relacions sexuals esdevinguin doloroses, entre altres símptomes. En aquest sentit, ambdós experts van explicar que certament la regla no ha de produir dolor a la dona, malgrat sovint s'ha tendit a normalitzar-ho.

El Dr. Porta també va referir-se al fet que el dolor pelvià i abdominal pot ser degut a la irradiació del dolor d'algun dels òrgans de la zona a la resta. A mode de cloenda, va incidir en què efectivament a l'hora de desenvolupar l'endometriosi hi ha una certa predisposició genètica però que en qualsevol cas l'evolució i incidència en la dona en qüestió dependrà molt de la seva alimentació, l'activitat física i d'altres variables. En definitiva, "el context determinarà molt la forma com es manifesti", va afirmar el doctor.

Sentir l'entrevista sencera:
https://www.radiorubi.fm/programs/entrevistes-rubi-al-dia/radiorubi_podcast_18873