El Periódico visita l’INS Egara coincidint amb la sessió formativa impartida per l’ASSIR de MútuaTerrassa sobre el Pla d’Equitat Menstrual

És una iniciativa de la Generalitat dirigida als i les alumnes de 3er d’ESO dels 1.120 centres públics i concertats de Catalunya


El Govern està estenent recentment l’acció ‘La meva regla, les meves regles’ a tots els instituts de Catalunya amb el propòsit de formar en educació menstrual els i les joves de 3r d’ESO i facilitar-los productes menstruals reutilitzables. La primera fase va començar el darrer trimestre del curs passat i enguany la formació s’amplia per arribar a 85.500 alumnes.

Les sessions formatives les duen a terme llevadores de les unitats d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i les infermeres del Programa Salut i Escola (PSiE). En aquest sentit, el passat divendres, 3 de març, El Periódico es va fer ressò de la sessió impartida aquella mateixa setmana a l’INS Egara, la qual va anar a càrrec de Marta Jiménez, Carme Monge i Beatriz Adeba -professionals de l’ASSIR MútuaTerrassa- i d’Estel Corral -infermera del PSiE del CAP Can Parellada-.

En el decurs de la sessió van traslladar als joves el funcionament dels productes, van aprofundir en què és la menstruació i en els mites i tabús que l’envolten, per tal de desestigmatitzar-la. També va servir per resoldre els dubtes que va plantejar l’alumnat sobre l’ús dels productes menstruals. A més, en el transcurs de les properes setmanes es repartirà un estoig amb una copa menstrual, unes calces menstruals i una compresa de tela, tot ells productes reutilitzables.

L’objectiu, segons el Departament d’Igualtat i Feminismes, és que les joves puguin escollir el producte amb què se sentin més còmodes o el que millor s’ajusta a cada dia del seu cicle menstrual, al mateix temps que es pren consciència de l’impacte ecològic dels productes d’un sol ús i s’acompanya a les persones que menstruen en el coneixement del propi cos i del cicle menstrual. Es tracta d’una iniciativa que també compta amb la participació del Departament d’Acció Climàtica, d’Educació, Salut i Alimentació i Agenda Rural.

Les llevadores de l’ASSIR de MútuaTerrassa es van mostrar molt satisfetes envers el desenvolupament d’aquesta sessió i l’interès i participació mostrat pels joves. Al llarg d’aquest curs tenen previst abastar al voltant d’una quarantena d’instituts dels municipis de referència en els quals presta els seus serveis l’ASSIR MútuaTerrassa, després d’haver format part de la prova pilot que es va dur a terme a finals de l’any passat.

Llegir la noticia sencera:
https://www.elperiodico.cat/ca/societat/20230302/educacio-sexual-regla-copa-menstrual-escoles-tercer-eso-catalunya-83950590