Administració de quimioteràpia a domicili

Els servei de Farmàcia i el d’Hematologia de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) han posat en marxa recentment un programa d’administració de quimioteràpia a domicili que possibilita a molts pacients amb càncer hematològic rebre quimioteràpia a casa seva. En el marc d’aquesta iniciativa, una infermera especialitzada es desplaça al domicili del pacient per administrar-li el tractament en les mateixes condicions i seguretat que es duria a terme a l’Hospital de Dia Onco-hematològic de l’HUMT.

Es tracta d’una prova pilot que es va implementar a finals de l’any passat i la qual ha tingut molt bona acollida entre els pacients que se n’han beneficiat. Tots ells destaquen la comoditat -tant per a ells com pels acompanyants- així com la millora de l’adherència al tractament i la disminució del nombre de visites a l’hospital.

En aquesta primera fase s’han establert una sèrie de criteris específics -a nivell de tipologia de pacients, esquema del tractament i estabilitat dels fàrmacs administrats- per determinar els potencials candidats a participar del programa. En aquest sentit, s’han prioritzat els pacients que resideixen a la zona d’influència de l’HUMT i que compten amb un cuidador principal. Pel que fa al tractament s’ha iniciat amb els de “ràpida administració” com són els subcutanis, i aquelles combinacions amb medicació oral que requereixen escalada de dosis, evitant en aquest últim cas l’ingrés hospitalari.

Màxima seguretat i seguiment personalitzat
La implantació del programa en qüestió s’ha realitzat paral·lelament a la incorporació d’un sistema de traçabilitat mitjançant control remot -el qual compta amb una trajectòria ja consolidada a l’Hospital de Dia Onco-hematològic de l’HUMT- que contribueix a garantir els màxims nivells de seguretat en l’administració i seguiment dels tractaments domiciliaris.

L’esmentat sistema és una iniciativa pionera en aquest àmbit, la qual minimitza dràsticament la possibilitat d’errors ja que s’informatitza tot el procés -des de la prescripció fins a l’administració- i compta amb una traçabilitat màxima registrada a temps real.