Unitat Patologia Sèptica de l'Aparell Locomotor - UPSAL

Tot i la millora de les tècniques quirúrgiques i les mesures de control i prevenció de la infecció, amb l’augment del número de pròtesi de genoll i de maluc així com del tractament de fractures amb material d’osteosíntesis, la infecció osteoarticular segueix sent un problema creixent i molt important.

El diagnòstic i tractament d'aquestes infeccions són processos complexes, que requereixen ingressos perllongats i suposen un problema sociosanitari molt important, donades les repercussions sobre la vida personal, familiar i laboral dels pacients. El diagnòstic i tractament d'aquestes infeccions requereixen ingressos perllongats i suposen un problema sociosanitari molt important, donades les repercussions sobre la vida personal, familiar i laboral dels pacients.

La infecció osteoarticular és una patologia molt complexa que precisa un tractament individualitzat de cada cas i la col·laboració de molts especialistes. La Unitat de Patologia Sèptica de l’Aparell Locomotor (UPSAL) del nostre centre va ser creada l’any 1989 i actualment és una de les que té major trajectòria i experiència d’Espanya. Així mateix, participa activament en el programa VINCAT (Vigilància d’Infecció Nosocomial de Catalunya). L’objectiu principal de dita unitat és el diagnòstic i tractament de totes les infeccions relacionades amb l’aparell locomotor. Això inclou entre d’altres les infeccions agudes i cròniques de pròtesis articulars i material d’osteosíntesis, osteomielitis de l’adult i de l’infant, artritis sèptiques…etc.
A banda de la tasca purament assistencial, des de la unitat s’impulsa la realització de diferents estudis, protocols i projectes de recerca que avaluen noves teories fisiopatològiques de la infecció, la rendibilitat de diferents tècniques diagnòstiques i tractaments…etc.

Recursos Humans:
Tres especialistes en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia
Una especialista de Medicina Interna en infeccioses
Una especialista en Microbiologia
Una infermera especialitzada d’hospitalització
Una infermera epidemiòloga de l’equip hospitalari de Control d’infeccions
Dos residents en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

Recursos físics
Habitacions destinades a pacients sèptics en funció de las necessitats a la planta de traumatologia de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa.
Un cop per setmana, un quiròfan destinat en exclusivitat a aquesta patologia.
Una Consulta Externa setmanal específica i conjunta (traumatologia i medicina interna-infeccions), amb gabinet per cures dels malalts posthospitalitzats.