L'ecografia en l'estudi de la incontinència urinària i fecal

Així com la imatge tridimensional ens aporta moltíssim, especialment per a l'estudi de l'elevador, per a l'estudi d'incontinència urinària amb la imatge bidimensional tindrem suficient per fer un bon diagnòstic i un bon estudi anatòmic i funcional. Aquí el pla axial ens aporta molt poc perquè per valorar tant l'esfínter com la mobilitat uretral, que seran els paràmetres principals, el pla sagital serà suficient.

L'ecografia ens permet veure amb molta claredat la uretra, que ecogràficament es visualitza com una part central anecogènica o hipoecogènica envoltada d'una part més ecogènica que conforma l'esfínter uretral, el podem veure tant en el pla sagital com en el pla transvers. La vascularització del complex uretra-esfínter també pot ser valorat mitjançant Doppler.

Figura 1. A l’esquerra es mostra la uretra en el pla sagital i en la imatge de la dreta, en el pla transvers.
Les lesions com els diverticles uretrals seran fàcilment observats en l'ecografia tant bidimensional com tridimensional com unes estructures saculares anecogénicas o hipoecogénicas que connecten amb la llum uretral i que no capten doppler. Al seu torn, podrem diferenciar patologia propera a la uretra que de vegades pot semblar un diverticle uretral, com pot ser un quist de Gartner. Aquestes imatges quístiques solen estar perfectament individualitzades i no arriben a comunicar-se amb la llum de la uretra.
Figura 2. Diverticle uretral
Figura 3. Quist de Gartner
En segon lloc estudiarem la bufeta en tota la seva superfície per descartar que no hi hagi lesions exofítiques. Tant per ecografia bi com tridimensional podrem veure amb claredat l'interior de la bufeta. Les imatges tridimensionals s'assemblen molt al que podríem veure per cistoscòpia.
Figura 4. En escala de grisos, imatges bidimensionals de l’interior de la bufeta i en color imatge tridimensional
La tecnologia Doppler pot ajudar-nos en aquests casos ja que els processos neoformativos vesicals solen estar hipervascularizados. Es tracta d'una prova dinàmica també veurem perfectament l'ejaculació dels meats ureterals dins de la bufeta urinària. Això pot ser d'utilitat en algun tipus de cirurgia per comprovar la indemnitat ureteral.

Altres aspectes d'interès

Control del residu postmiccional - Llegir més

Incontinència urinària d'esforç - Llegir més

Bufeta hiperactiva - Llegir més

Incontinència fecal - Llegir més

Rehabilitació del sòl pelvià - Llegir més

Bibliografia - Llegir més