L'embaràs i la grip

< Tornar enrere

Què és la grip?

La grip és una malaltia infecciosa, causada per un virus, que provoca símptomes respiratoris,febre, calfreds, mal de cap, dolors musculars i cansament. Es contagia de persona a persona respirant petites gotes de saliva dels esternuts i la tos de la persona infectada. També es pot contagiar en tenir contacte amb superfícies que contenen gotes contaminades si després ens toquem la boca, el nas o els ulls.

Es recomana la vacuna de la grip a les dones embarassades?
Les dones embarassades tenen més risc de patir complicacions quan agafen la grip, sobretot en la segona meitat de l’embaràs (augment del risc de pneumònia, necessitat d’ingrés hospitalari i a l’UCI, etc.).
La grip també pot generar riscos per al nadó. S’ha descrit un augment del risc de prematuritat,baix pes en néixer i fins i tot mort intrauterina o durant la primera setmana de vida.
Per tots aquests motius, es recomana la vacuna de la grip a totes les embarassades, en qualsevol trimestre, durant el període de vacunació.

És segura la vacunació de la grip durant l’embaràs?
Els estudis i l’experiència acumulada demostren que la vacuna de la grip és segura durant l’embaràs, en qualsevol trimestre.
Les dones que han rebut la vacuna passen anticossos als seus nadons, que els protegeixen durant els primers mesos de vida.
Les dones lactants també poden rebre la vacuna de la grip amb seguretat.

Quina eficàcia i quins efectes secundaris pot produir la vacunació de la grip?
La vacuna de la grip és molt eficaç, però no protegeix al 100%. En general, si es passa la grip després de vacunar-se, els símptomes són més lleus i hi ha menys complicacions.
La vacuna de la grip no produeix la grip perquè no té virus vius. Algunes dones poden tenir febrícula i dolor muscular lleu un parell de dies després de l’administració de la vacuna i envermelliment i dolor lleu en el punt de la injecció.

Com cal posar-se la vacuna de la grip?
Durant el període de vacunació de la grip (octubre-maig), preferentment a l’octubre o al novembre, abans que comenci l’epidèmia de la grip, les dones embarassades es poden vacunar gratuïtament al seu CAP en qualsevol de les visites que facin amb la llevadora.
La vacunació de la grip s’ha de repetir en cada embaràs, perquè els virus canvien d’un any a l’altre.