Un estudi del servei d’Endocrinologia i Nutrició relaciona l’obesitat i la diabetis de les embarassades amb el desenvolupament del TDAH en els fills

Les embarassades amb diabetis gestacional i obesitat tenen més probabilitats de tenir un fill amb Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH) en comparació amb els infants que les seves mares no presenten aquestes patologies, segons un treball realitzat pel servei d’Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari MutuaTerrassa (HUMT) i publicat a 'The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism', la revista de la Societat Americana d’Endocrinologia.

En l’estudi, liderat per la Dra. Verónica Perea, adjunta al servei en qüestió, també hi ha intervingut el servei de Ginecologia i Obstetrícia així com el servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Clínic de Barcelona. El treball també ha comptat amb el finançament de la Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa.

En el marc d’aquesta investigació es van estudiar 1.036 infants nascuts de dones amb diabetis gestacional i el 13% d'aquests van ser diagnosticats amb TDAH. Els investigadors van constatar que els fills de dones amb diabetis gestacional i obesitat tenien el doble de probabilitats de presentar TDAH en comparació amb els nascuts de mares sense obesitat. “No vam trobar aquesta associació quan aquestes dones guanyen una quantitat de pes saludable durant l'embaràs", precisa la Dra. Perea.

Davant d’aquesta evidència, els autors de l’estudi coincideixen en la importància de prendre consciència sobre la conveniència de no incrementar el pes de forma excessiva en el transcurs del període de gestació. “És important que els metges assessorin els seus pacients sobre la importància de l'augment de pes saludable durant l'embaràs", afegeix la Dra. Perea.

El nombre estimat d’infants d'entre 3 i 17 anys diagnosticats amb TDAH és de 6 milions, segons dades del 2016-2019. Un dels principals factors de risc del TDAH en infants és l'obesitat materna. Aproximadament el 30% de les dones tenen obesitat en la seva primera visita al metge durant l'embaràs, i aquest nombre augmenta fins al 47% en dones amb diabetis gestacional. L'augment de pes excessiu durant l'embaràs en aquesta població és un factor de risc per als nens que desenvolupen TDAH.