Bloqueig ilio-fascial a l’analgèsia de la fractura de fèmur proximal a urgències

La Dra Margarita Veloso ha presentat una comunicació sobre una nova estratègia per controlar el dolor dels pacients amb fractura de fèmur durant el congrés 54 de la Societat Espanyola de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (SECOT)

La major part dels pacients amb fractura de maluc presenten dolor intens a la seva arribada a Urgències. Tradicionalment, el tractament s'ha basat en la utilització d'AINE's i opiacis que freqüentment presenten efectes secundaris. Una alternativa innovadora és l'anestèsia regional.
La unitat d’ortogeriatria del nostre hospital, va realitzar un protocol per aquests pacients que es basa en: analgèsia precoç, realització del bloqueig ilio-fascial a l'arribada a urgències amb el diagnòstic clínic de fractura de maluc i cirurgia en menys de 24 hores.

Realitzem un estudi amb l'objectiu d'avaluar l'eficàcia analgèsica del bloqueig ilio-fascial realitzat a Urgències en aquests pacients. Les dades van ser recollides prospectivament entre gener i desembre 2016. Un total de 216 pacients van ingressar a Urgències amb diagnòstic de fractura de fèmur proximal. En tots ells es van analitzar les següents variables: dolor en arribar a Urgències i 15-30 minuts després del bloqueig (EVA o PAINAD), necessitat de rescat i EVA en el moment de sol·licitar el rescat, compliment del protocol, demora en l'administració del protocol, demora per a la intervenció quirúrgica, edat, sexe, ASA i tipus de fractura.

Com a resultats, l'edat mitjana va ser de 84 anys (SD = 7.005). El 86% eren dones. El 56% eren A.S.AIII. 62 casos van ser fractures extracapsulars. L'EVA mitjà pre-bloqueig va ser de 6,16 (SD = 2,82) i post-bloqueig de 3,17 (SD = 2,69) (p <0,00001). La taxa de compliment del protocol va ser del 84,25%. El bloqueig es va administrar en 15,41 minuts de mitjana (SD = 9,19). La mitjana de demora per a la intervenció quirúrgica va ser a 1 dia (RIQ 25% -75%: 1- 2). Es va utilitzar el paquet estadístic SPSS 17.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, EE. UU.) I es van acceptar diferències estadísticament significatives per p <0,05.

Com a conclusió, el bloqueig ilio-fascial és una tècnica analgèsica reproduïble, efectiva i segura. Pot constituir un pilar fonamental en l'estratègia analgèsica dels pacients amb fractura de maluc. Els altres dos pilars inclouen l'analgèsia precoç i la disminució de la demora per a la intervenció quirúrgica.