La unitat de Columna del servei de COT publica un article a la revista Transfusion

Aquest mes de juny la revista Transfusion ha publicat l’article: “Is routine blood typing and screening necessary for degenerative cervical spine surgery patients in specialty surgical hospitals?”. Es tracta d’un estudi retrospectiu i multicèntric en el que han participat Hospital Universitari MútuaTerrassa, Hospital General de Accidentes Ceibal del Instituto Guatemalteco de Seguridad Social i l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron.

Els autors han centrat l’estudi en els cribratges que es realitzen previs a una cirurgia degenerativa de columna. La pèrdua de sang que garanteix una transfusió és un requisit relativament rar en aquestes cirurgies. Malgrat aquesta raresa, les proves prèvies a la transfusió (tips sanguinis, cribratge i coincidències creuades) s'han convertit en una rutina a la majoria de parts del món. Amb aquest estudi han intentat determinar si aquestes proves rutinàries són necessàries per als pacients que se sotmeten a cirurgia degenerativa de la columna cervical en hospitals quirúrgics especialitzats mitjançant mesurant la taxa actual de transfusions intraoperatòries en cirurgia degenerativa de columna cervical i identificant factors de risc per a transfusions.
Les conclusions a les que van arribar els autors van ser que aquests cribratge són innecessaris, i només es recomana el seu ús en pacients amb Hemoglobina baixa de 12 gr/dl.

Participació en 36è congrés Nacional de la Societat Espanyola de la Columna Vertebral – Grup d’Estudi de Malalties del Raquis

Per una altra banda, la Unitat de Columna va assistir al XXXVI Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Columna Vertebral-GEER, que es va celebrar a Lleó els passats dies die s3 i 4 juny.
En aquest entorn el Dr. Jorge Nuñez, metge adjunt de la Unitat de columna del Servei de COT va participar a la taula rodona Tumors i Miscel·lània amb la comunicació: “¿Es solo una firma el consentimiento informado? Evaluación en pacientes sometidos a cirugía de columna”
Els autors de la comunicació són: Núñez Camarena, Jorge H.; Jiménez Jiménez, María José; Escudero Cisneros, Berta; Taberner Balaguer, Anna; García Cardona, Carlos; Bosch García, David.