El servei de COT de l'HUMT participa en una jornada sobre impressió en 3D aplicada a la salut

El passat dimecres, 30 d'octubre, el servei de COT de l'HUMT va participar a la jornada "3D Printing Applications in Healthcare", celebrada a Fira Barcleona en el marc del Fira Industry. La jornada es va centrar en la impressió en 3D aplicada a l'àmbit de la salut i va comptaramb el testimoni de múltiples expertsmundials en bioimpressió.

En el decurs de la jornada es van exposar els millors treballs d'impressió 3D d'hospitals catalans i es va donar a conèixer les possibilitats d'aquesta tecnologia en el sector aplicada a la salut. En aquest sentit, el servei de COT va presentar-hi el cas de l'aplicació d'una peça metàl·lica a mida (un astràgal) fabricat mitjançant tecnologia additiva (impressió 3D en titani).

Es tracta d'un pacient amb osteomielitis crònica de turmell al que se li va realitzar una cirurgia en dos temps. En el primer es va implantar un espaiador de ciment i, un cop resolta la infecció, es va implantar l'astràgal metàl·lic fet a mida. Després de gairebé 2 anys de la segona cirurgia, el malalt és asimptomàtic, deambula sense ajuda i és capaç de realitzar totes les activitats de la vida diària.

A banda dels casos clínics, els experts mundials van abordar l'estat de la bioimpressió i de la medicina regenerativa. A més, els professionals de la salut -provinents de diferents disciplines- van parlar també de models, guies i implants i van mostrar les possibilitats que ofereix i el valor que està aportant la tecnologia 3D tant pel que fa a la formació de professionals com a la preparació de tècniques i intervencions quirúrgiques o el disseny de pròtesis personalitzades, entre d'altres.