Sóc fumador /a i ... No he decidit deixar de fumar. Almenys, no, de moment!:

Potser fins aquest moment no hagis considerat l'opció de Deixar de fumar. Abans de res, dir-te que respectem la teva decisió, segur que tindràs MOTIUS pels quals continues amb el consum de tabac, però permet-nos que compartim amb tu la següent informació.
Si us plau, continua llegint

El tabac està compost per ...

  • Nicotina: és una substància estimulant que causa la major part dels efectes que el tabac provoca en l’organisme. És la responsable de la dependència física que produeix fumar. La seva vida mitjana en sang és de menys dues hores, tal i com va disminuint la seva concentració tonen les ganes de fumar.
  • Quitrà i agents cancerígens.
  • Monòxid de carboni. Fa que la sang tingui més dificultat per transportar l’oxigen.
  • Altres components: acetaldehid, acetona, acroleïna, benzè, formaldehid, metanol, N-Nitrosodietilamina, N- Nitrosodimetilamina, estirè, 2-naftilamina, 4-Aminobifenil, arsènic, benzo(a) antracè, benzo(a) pirè, cadmi, crom, plom i níquel.

Reconeixes alguna de les següents frases?

"Fumar mata", "Fumar provoca l'envelliment de la pell", "Fumar escurçar la vida", "Fumar provoca càncer mortal de pulmó", "Fumar causa impotència sexual", "Fumar pot ser la causa d’una mort lenta i dolorosa", "Fumar provoca embòlies i invalidesa".

Aquests són alguns dels missatges que pots trobar en els paquets de cigarretes o de picadura de tabac.

Sabies que "el tabac és l'únic producte de consum legal que mata fins a la meitat dels seus usuaris quan s'utilitza exactament d'acord a les indicacions del fabricant?" (OPS / OMS)?

El tabac és un factor de risc de malalties del cor (hipertensió, ictus, infart de miocardi ...), respiratòries (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica -MPOC-, pneumònia, asma ...) i diferents tipus de càncer (pulmó, laringe, boca, esòfag , colon, coll d'úter, bufeta ...).

A qui afecta el tabac?

Els fumadors són aquelles persones que consumeixen productes que contenen tabac de forma diària o ocasional (actualment fumen, encara que no ho facin cada dia).

També són fumadores passives aquelles persones que han decidit no fumar, però que estan exposades freqüentment a l'aire contaminat pel fum del tabac (ACFT). Aquest fum, tant el que expulsen els fumadors com el que es desprèn de l'extrem del cigar encès, se li coneix com fum de segona mà.

L'exposició als productes que componen i es generen amb la combustió del tabac no acaba quan s'apaga la cigarreta i desapareix el fum de segona mà. El medi ambient i les superfícies que han estat exposades a aquest fum queden contaminades (fum de tercera mà). Els productes químics nocius, que la combustió del cigar ha desprès, romanen sobre superfícies de la casa o del cotxe, la roba, els cabells, cortines i fins i tot joguines.

Per tant, el tabac té efectes sobre la salut de les persones que el consumeixen (fumadors), així com dels que els envolten (fumadors passius), tant quan s’està fumant com a posteriori. Sent d'especial important recordar que els nens poden també ser perjudicats, sobretot quan el respiren, quan entren en contacte amb elements contaminats, per exemple, en gatejar o en ser agafats en braços per adults que han fumat (si vesteixen la mateixa roba amb al que han fumar).

I, quins beneficis té deixar de fumar?

  • Als 20 minuts, disminueix el ritme cardíac i baixa la tensió arterial.
  • A les 8 hores els nivells d'oxigen es normalitzen.
  • A les 24 hores deixes de fer olor de tabac.
  • Entre les 48 hores i els 5 dies següents, el gust i l'olfacte milloren... i la nicotina s'elimina del cos!
Per descobrir altres beneficis pots consultar la "guia per ajudar a deixar de fumar" del Programa d'Atenció Primària Sense Fum (PAPSF).

Arribats a aquest punt, és possible que tinguis dubtes o t'hagis plantejat deixar de fumar. Si és així, consulta al teu Centre d'Atenció Primària. Demana cita amb el teu infermer / a i sol·licita informació. Truca al 061, el Catsalut també posa a la teva disposició un programa per deixar de fumar (#deixardefumar).

En cas contrari, si la teva decisió és continuar amb el consum de tabac, deixar de fumar sempre és una opció. Si en un futur la tries, igualment tens a la teva disposició aquests mateixos recursos.

No t’ho pensis més
Fes-li un pols al tabac, i guanya’l!
Per obtenir ajuda, compta amb nosaltres