El magazín matinal “Rubí al Dia” recorre als professionals de l’entitat per fer pedagogia sobre la salut

La prevenció del suïcidi, la malaltia de l’Alzheimer o la promoció d’hàbits saludables son alguns dels temes abordats darrerament

El magazín matinal de Ràdio Rubí, conduït i presentat per Toni Bravo, ha fet partícip als professionals de l’entitat en el transcurs dels darrers dies per tractar diverses qüestions relacionades amb la salut i la qualitat de vida.

En aquest sentit, el passat 28 de setembre va convidar a intervenir-hi al Dr. José Antonio Monreal, director de l’Àmbit de Salut Mental de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa. La temàtica del dia va ser la prevenció del suïcidi i en el decurs de l’entrevista el Dr. Monreal va referir-se a la conveniència d’abordar el tema per evitar que esdevingui una qüestió tabú i, entre d’altres, també va esmentar algunes dades recents així com les senyals d’alerta per identificar possibles conductes prèvies al suïcidi. Al marge del Dr. Monreal també hi va participar el Sr. Carles Alastuey, vicepresident de l’associació “Després del suïcidi” així com el Sr. Diego Palao, coordinador del Pla de Prevenció de Suïcidi de Catalunya.

El passat 13 d’octubre el tema del dia va centrar-se en la malaltia de l’Alzheimer i en aquest cas van recórrer al Dr. Mikel Olabarrieta, adjunt al servei de Neurologia de l’HUMT, per aprofundir en aquesta qüestió. La diagnosi i la simptomatologia van ser alguns dels temes als que es va referir, així com els factors de risc que n’afavoreixen la seva aparició -com l’ansietat i la depressió, així com els de caire cardiovascular-.

El Dr. Olabarrieta també va esmentar la conveniència d’apostar per una vida activa en tots els sentits i pel que fa als tractaments existents va especificar que certament poden ajudar a millorar els símptomes associats (la memòria, l’atenció, el llenguatge,..) però que no actuen a la base de la malaltia i que en conseqüència no incideixen en el retard en la seva evolució. En referència a les darreres noticies sobre els nous tractaments per a l’Alzheimer (anticossos monoclonals / vacunes), l’expert va afegir que és aviat per saber si aquests comportaran un benefici real en l’evolució dels pacients amb la malaltia.

Ahir dimarts, 18 d’octubre, la Sra. Raquel Campos, infermera de família de l’equip d’Atenció Primària del CAP Rubí també va ser convidada a intervenir-hi. En el seu cas va centrar-se en el foment dels hàbits saludables, concretament en els beneficis de caminar de forma habitual. Va referir-se a les millores que suposa aquesta pràctica de l’exercici físic per al nostre cos i va abordar també les particularitats de fer-ho al mar, a la muntanya o als boscos.

Entrevista Dr. Monreal: https://www.radiorubi.cat/programs/entrevistes-rubi-al-dia/radiorubi_podcast_20939
Entrevista Dr. Olabarrieta: https://www.radiorubi.cat/programs/rubi-al-dia-segona-hora/radiorubi_podcast_21130
Entrevista Sra. Campos: https://www.radiorubi.cat/programs/entrevistes-rubi-al-dia/radiorubi_podcast_2121