Dona, encara fumes?

Descobreix perquè a les dones els costa més deixar de fumar i perquè paga la pena intentar-ho


El consum de tabac és la principal causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura i evitable a nivell mundial. Actualment sabem que més de 30 malalties estan directament relacionades amb el consum de tabac i unes 10 patologies es relacionen amb l’exposició al fum ambiental del tabac (el que es coneix com a fum de segona i tercera mà). Així doncs, se sap que l’exposició passiva al fum ambiental del tabac, augmenta el risc de patir càncer de pulmó en les persones no fumadores i altres malalties de l’aparell respiratori com l’asma, sobretot en els nens.


En els darrers anys, ha hagut una clara disminució del consum de tabac a Catalunya, però aquest descens ha sigut més evident en els homes. Pel que fa a les dones, el número de fumadores gairebé no ha variat en els darrers anys.


Per què a les dones els costa més deixar de fumar?

Existeixen varis motius comuns a homes i dones, que influeixen en el fet de començar a fumar: la curiositat per experimentar, la recerca d’una aparença més moderna, l’acceptació en el grup…
La dona acostuma a fumar quan està trista, se sent sola, està nerviosa… El fet de fumar està associat moltes vegades als estats d’ànim negatius i l’utilitzen per buscar un efecte falsament relaxant (ja que la nicotina el que fa és augmentar realment la sensació d’estrés). Així doncs, els nivells elevats d’estrés de moltes dones en el context del dia a dia, amb la conciliació familiar i laboral entre d’altres, podria també explicar el consum de tabac. Es crea un vincle entre l’acte de fumar i l’ús del tabac com una manera d’afrontar un problema, això fa més difícil el fet d’aconseguir deixar de consumir, ja que es fa necessari buscar a més a més, alternatives per afrontar aquestes situacions generadores d’estrés.
Tanmateix, segons alguns estudis les dones, quan intenten deixar de fumar, presenten més símptomes relacionats amb l’estat d’ànim que els homes. Aquest tipus de simptomatologia de l’abstinència en la dona, es creu també que respondria pitjor al tractament.


Per altra banda, la importància del pes corporal en la dona, i la por de l’augment de pes durant el procés de deixar de fumar, fa que moltes d’elles continuïn fumant.


Per què paga la pena deixar de fumar?

El tabac redueix els nivells d’hormones femenines (estrògens). Això fa que les dones fumadores tinguin més risc de patir malalties cardiovasculars com els infarts cardíacs o les embòlies cerebrals. També explicaria la possibilitat de presentar la menopausa en edats més joves i problemes de fertilitat.
Durant l’embaràs, el consum de tabac repercuteix sobre la salut de la dona, sobre el nadó i el nen a llarg termini. Fumar durant l’embaràs o mentre es dona el pit pot provocar, d’entre altres patologies, una síndrome d’abstinència del tabac en el nadó amb símptomes com: alteracions del son (que pot acabar influint a llarg termini en la memòria i provocar altres dèficits), irritabilitat, plor excessiu, còlics, disminució de to muscular i pal·lidesa.


No és vàlida la informació que encara transmeten alguns professionals de la salut, que diuen a les embarassades que és millor fumar menys que deixar de fumar. El tabac té conseqüències que poden ser irreversibles en el fetus. No hi ha cap estudi que relacioni l’ansietat de deixar de fumar amb cap efecte dolent pel fetus. En rebaixar el consum de cigarretes durant l’embaràs ha de servir com una mesura inicial encaminada, a curt termini, a deixar el consum de forma total. Disposem d’estratègies i tractaments efectius i segurs per ajudar a deixar de fumar a aquestes dones, i és important que sol·licitin informació als seus metges de referència.

Dra. Àgata Camps Calduch - MFIC CAP Rubí