Xarampió: el que hem de saber

El xarampió és una malaltia provocada per un virus (família Paramyxoviridae i del gènere Morbilliv¡irus) molt contagiosa que inicialment cursa amb febre (més de 38ºC), malestar general i símptomes catarrals (tos seca, abundant mucositat i ulls vermells). Passats entre 3 i 5 dies apareix una erupció cutània que sol començar pel cap (típicament per darrere de les orelles) i es va estenent a la resta del cos i extremitats. Sol durar entre 7 i 10 dies.


En alguns casos es poden presentar complicacions greus, especialment en menors de 5 anys, majors de 20 i problemes per al fetus en les dones embarassades.


El xarampió té un període d'incubació d'entre 7 i 14 dies i es molt contagiós des d’uns 4 dies abans d'iniciar-se l'erupció cutània i fins a 4 dies després afectant a persones (nens i adults) que no han estat vacunats ni han patit la malaltia, és a dir, persones que no estan immunitzades. És per aquest motiu que és molt important estar vacunat per a prevenir la malaltia.


Actualment, la vacunació està inclosa en el calendari de vacunació sistèmica i s'administren 2 dosis de la vacuna triple vírica (TV): una primera dosi als 12 mesos d'edat i la segona dosi als 3 anys. De tota manera, si algú no està vacunat i no ha passat el xarampió, es pot vacunar a qualsevol edat.


No hi ha cap tractament antiviral específic contra el virus del xarampió. El tractament consisteixen en l'administració d'antitèrmics per controlar la febre, rentats oculars, llum tènue i s’aconsella oferir líquids abundants per prevenir la deshidratació.


Un cop confirmada la malaltia no es pot reiniciar l'activitat escolar fins passats 4-6 dies d'iniciada l'erupció cutània que és el que sol trigar a remetre.