El servei de Pediatria commemora del Dia mundial del ronyó

El proper 12 de març es commemora el Dia mundial del ronyó amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre la importància de tenir cura dels nostres ronyons. Segons l’OMS, actualment al voltant de 850 milions de persones en tot el món estan afectades per una malaltia renal, i un de cada deu adults pateix Malaltia Renal Crònica.

Aquest any el lema de la campanya és "Salut Renal per a tots a tot arreu: des de la prevenció fins a la detecció i accés equitatiu a l'atenció”.

Sabies que ….

Els nostres ronyons tenen diverses funcions:

• Ajuden a purificar el nostre cos i regulen els líquids interns, ja que filtren uns 180 litres de sang al dia. Excreten aigua, però també la conserven, eliminen a través de l'orina totes les restes dels aliments que poden ser potencialment nocius per al nostre metabolisme i retornen a la sang: aigua i altres substàncies vitals per mantenir el medi intern estable malgrat les variacions de l'alimentació, clima i altres factors externs com contaminants mediambientals.
• Ajuden a controlar i mantenir en equilibri la pressió arterial
• Ajuden a produir glòbuls vermells a través de l'eritropoetina, sense ella podríem patir anèmia.
• Produeixen vitamina D, per mantenir el calci en els ossos, a més d'altres funcions.
• El teu cos pot viure amb un sol ronyó, però si es posen malalts els dos ronyons es necessiten tractaments substitutius, com: diàlisi, hemodiàlisi o un nou òrgan (trasplantament renal).

Per això, avui et recordem aquests tips per tenir cura de la salut renal i l’entorn mediambiental:

Recorda

• Estil de vida saludable: alimentació equilibrada, beure agua, fer esport i estar en contacte amb la natura
• Tenir cura del nostre medi ambient també és salut, la contaminació atmosfèrica urbana és responsable d’un 19% de la mortalitat cardiovascular i també afecta la salut renal