Els mitjans es fan ressò de la intervenció del Servei de Pediatria al Congrés Nacional d’Esofagitis Eosinofílica

El cap del servei, Dr. Roger Garcia, va atendre nombroses peticions de premsa relatives a la seva participació

El servei de Pediatria va intervenir, el passat dissabte 21 d’octubre, a la quarta edició del Congrés Nacional d’Esofagitis Eosinofílica que es va celebrar a l’Auditori de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.
L’organització va anar a càrrec de l’Associació de Pacients amb Esofagitis Eosinofílica (AEDESEO), l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i l’European Consortium for Eosinophilic Disesases ot the Gastrointestinal Tract (EUREOS), els quals van convidar al Dr. Roger Garcia, cap del servei de Pediatria de l’HUMT, a participar-hi. La trobada va aplegar a més de 800 professionals de diferents especialitats: digestòlegs, pediatres, nutricionistes, dietistes, al·lergòlegs, psicòlegs i també va comptar amb l’assistència de nombrosos pacients i familiars de la patologia en qüestió.
En el transcurs del congrés es van abordar les temàtiques més importants d’aquesta malaltia en adults i en Pediatria per part d’experts en la matèria. Un dels especialistes que hi va prendre part va ser el Dr. Garcia Puig, i va presentar-hi la conferència “El diagnóstico de la EoE. ¿Siempre hay eosinófilos?”. Ell també és membre dels grups de treball de Trastorns Eosinofílics Gastrointestinals de la Societat Espanyola de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició Pediàtrica (SEGHNP) i la European Society for Pediatric gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN).
Fruit del seu extens coneixement de la patologia, el fet de ser coautor de diversos articles relacionats amb l’Esofagitis Eosinofílica i també la particularitat de ser l’autor de la única guia pediàtrica internacional (ESPGHAN 2014) existent i la seva actualització -aquest any- van portar a nombrosos mitjans, tant especialitzats com generalistes, a interessar-se pels coneixements del Dr. Garcia Puig i en transcurs dels dies posteriors al congrés es van publicar diverses entrevistes.

Una pinzellada a la patologia
L'esofagitis eosinofílica (EoE) és una malaltia inflamatòria de l'esòfag de caràcter crònic. Clínicament es caracteritza per símptomes de disfunció esofàgica, i histològicament per inflamació esofàgica en què predominen els eosinòfils. La seva prevalença ha augmentat dràsticament, fins a afectar almenys 1 habitant per cada 1.000 a Europa i Amèrica del Nord. Com a resultat, l'EoE representa actualment la segona causa d'esofagitis crònica després de la malaltia per reflux gastroesofàgic i la principal causa de disfàgia i impactació d'aliments en nens i adults joves. Tot i no associar-se amb mortalitat o risc de malignització, el seu caràcter crònic i el seu comportament progressiu impacten negativament sobre la qualitat de vida dels pacients.

Llegir les principals entrevistes:
Diario Médico
https://www.diariomedico.com/medicina/pediatria/esofagitis-eosinofilica-la-enfermedad-alergica-que-mas-aumenta.html
Cadena SER
https://www.rtve.es/play/audios/serveis-informatius-radio-4/congres-esofagitis-sant-joan-deu/6994665/
Corporació Catalana Mitjans Audiovisuals:
https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/quan-menjar-es-un-trangol-esofagitis-esosinofilica-la-inflamacio-que-impedeix-empassar/video/6246694/