Cinc raons per anar caminant a l’escola

Al gener de 2020 s’implanta la zona de baixes emissions per potenciar el desplaçament eficient i la sostenibilitat mediambiental.

Sabies què... caminar 1 Km cada dia suposa realitzar fins a un 75% de l’activitat física recomanada per als nens?. A més, l’activitat física és un dels pilars d’estil de vida saludable com també ho és seguir una alimentació sana i una hidratació adequada.

Per això, des del servei de Pediatria compartim part del document elaborat pel Comitè de Salut Mediambiental i Comitè de Promoció de la Salut de Associació Espanyola de Pediatria sobre les 5 raons per anar caminant a l’escola i el seu efecte en la salut dels nens, a més de fomentar la sostenibilitat mediambiental i enriquir les relacions familiars i de la comunitat.

  • 1 - Augmentar l’autoestima i la concentració
Millora les habilitats cognitives, l’estat emocional i redueix el risc de depressió i ansietat en els adolescents, com també afavoreix el rec sanguini cerebral i la creació de noves connexions neuronals.
  • 2 - Reduir el risc cardiovascular
L’increment d’activitat física augmenta el to muscular, contribueix a millorar l'estabilitat de la marxa dels nens i millora l’aptitud física cardiorespiratòria.
Caminar només uns 20 minuts incrementa un 13% la resistència de la columna, un 8% la flexibilitat i un 13% l’equilibri.
  • 3 - Potenciar les relacions familiars i amb la comunitat
Afavoreix els moments de trobada entre pares i fills i fomenta l’establiment de noves amistats.
  • 4-Prevenir l’obesitat, ja que ajuda a disminuir l'índex de massa corporal a través de l'increment de la despesa calòrica.
  • 5 - Millorar el medi ambient urbà, es redueix l’ús del cotxe i per tant, les emissions de C02. Els nens són més vulnerables a la contaminació atmosfèrica urbana (CAU) perquè respiren majors volums d’aire per quilo de pes en comparació amb els adults.

Finalment, sabies què ... reduir la contaminació atmosfèrica urbana és un dels majors reptes en salut mediambiental d'aquest segle per l'OMS?, ja que és responsable del 19% de tota la mortalitat cardiovascular.

Molt més que cinc raons per anar caminant a tot arreu
Dra. Adriana Giuliano

Agraïment al Dr. Ferran Campillo. PEHSU Unitat de la Salut Mediambiental Pediàtrica de La Garrotxa.