Primera intervenció colorectal de l’estat amb la plataforma robòtica HUGO RAS a l’HUMT

La Dra. Salvadora Delgado, directora mèdica de l’Àmbit Quirúrgic de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa, ha realitzat la primera resecció de còlon amb aquest sistema de darrera generació
L’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) s’ha estrenat com a centre públic pioner de l’estat amb la primera intervenció colorectal a través de la cirurgia robòtica HUGO RAS de Medtronic. Fins el moment, als centres públics, l’esmentat sistema únicament s’havia emprat per cirurgies de l’àmbit de la urologia i la ginecologia.

La Dra. Salvadora Delgado, directora mèdica de l’Àmbit Quirúrgic de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa (FAMT) i cap del servei de Cirurgia General i Digestiva de l’HUMT, ha realitzat una resecció de còlon robòtica que ha permès intervenir amb èxit i amb la màxima precisió quirúrgica un pacient amb un càncer de còlon transvers. L’operació ha consistit en l’extirpació del segment de còlon afectat amb la linfadenectomia corresponent i el posterior restabliment del trànsit intestinal mitjançant una anastomosis.

També hi ha intervingut el Dr. Juan Romero i la Dra. Carlota Cuenca, adjunts al servei en qüestió, així com diversos professionals d’Anestesiologia i Infermeria, especialment formats en aquesta nova tècnica. Segons la Dra. Delgado “si l’equip és important en cirurgia convencional i laparoscòpia, encara ho és molt més en cirurgia robòtica ja que encara es fa més imprescindible la col·laboració entre tots els professionals del Bloc Quirúrgic per tal que la cirurgia es desenvolupi amb èxit”.

Per a aquesta intervenció s’ha comptat amb l’experiència en cirurgia robòtica colorectal del Dr. Yoav Mintz, cirurgià especialista en intestí del Hadassah Medical Center de Jerusalem -Israel- i expert internacional en aquest tipus d’intervencions mitjançant la plataforma HUGO RAS. En aquest sentit, la implementació de l’esmentat sistema a l’HUMT ha anat vinculada a un estricte programa de formació desenvolupat a Bèlgica i el qual compta amb la figura del “Proctor”, un cirurgià especialista en la plataforma que intervé com a acompanyant en les primeres intervencions.

L'operació en qüestió és la primera que es realitza en un centre públic a l’estat espanyol emprant aquest sistema de cirurgia assistida de darrera generació. L’HUMT ha esdevingut així el primer centre que ha iniciat la seva experiència robòtica mitjançant l’HUGO RAS en una Unitat de Coloproctologia.

HUGO RAS: precisió quirúrgica al servei de les pacients
El nou sistema robòtic Hugo RAS suposa un pas endavant en termes de seguretat, precisió i versatilitat quirúrgica. En aquest sentit, l’esmentada minuciositat de la tecnologia reverteix directament en la resecció dels teixits, permetent un major respecte envers els nervis, minimitzant les possibles hemorragies i disminuint així les possibilitats de dolor postoperatori de la pacient. A més, permet una magnífica visió que possibilita una elevada precisió en els moviments gràcies a la major amplificació de la imatge.

Accessibilitat i ergonomia per a un treball més còmode
Aquesta plataforma robòtica modular de gran flexibilitat permet incorporar o extreure els quatre braços robòtics, adaptant-los d’acord a la complexitat del procediment. També permet optimitzar-ne l’ús per facilitar procediments híbrids (laparoscòpia i RAS). Al mateix temps, aquests braços són fàcils de transportar i emmagatzemar i disposen de la mateixa tecnologia que s’empra en la cirurgia laparoscòpica.

Pel que fa a l’experiència del cirurgià, permet tenir més precisió en els moviments, eliminar la tremolor i realitzar moviments dins de la cavitat abdominal que amb la laparoscòpia convencional són impossibles.

Amb la plataforma robòtica HUGO RAS, a més, el cirurgià millora la seva ergonomia en una consola oberta, fet que li permet tenir una comunicació directa amb la resta de l’equip. La posició és molt més còmoda, disminuint el cansament, cosa que repercuteix en benefici per al pacient.


Primera prostatectomia i histerectomia amb èxit mitjançant aquesta plataforma robòtica
A finals de gener l’HUMT es va estrenar en la cirurgia robòtica en l’àmbit de la Urologia amb la primera intervenció realitzada mitjançant el robot quirúrgic HUGO RAS de Medtronic. En aquest cas va ser el Dr. Josep Mª Caballero, cap del servei d’Urologia de l’HUMT, l’encarregat de realitzar una prostatectomia radical robòtica per un càncer de pròstata que va permetre estalviar al pacient efectes secundaris com ara incontinència urinària o disfunció erèctil. Un mes després, a finals de febrer, l’HUMT va acollir la primera intervenció quirúrgica de l’estat en l’àmbit ginecològic mitjançant la mateixa plataforma. El Dr. Jordi Cassadó, cap clínic del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’HUMT, va desenvolupar la primera histerectomia -l’extracció de l’úter- amb aquest sistema de cirurgia robòtica de darrera generació.

Un cop constatat l’èxit en l’aplicació d’aquesta plataforma robòtica en les anteriors especialitats, l’HUMT l’emprarà properament en l’àmbit de la Cirurgia Esofagogàstrica. I una vegada aconseguides les pertinents acreditacions i certificacions europees començaran a emprar-la altres serveis quirúrgics.