L’Atenció Primària de MútuaTerrassa acull el projecte derma-Risc de detecció de càncer cutani
És un estudi impulsat pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, l’Institut Català de la Salut, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i l’Hospital Clínic
Un total de 5 centres d’Atenció Primària gestionats per MútuaTerrassa han incorporat recentment el projecte Derma-Risc de detecció de càncer cutani amb qüestionaris de factors de risc des de l’àmbit de la Farmàcia Comunitària i l’Atenció Primària. Es tracta d’un programa pilot aleatori que té per objectiu avaluar la viabilitat d’un programa de detecció precoç de càncer cutani amb rutes compartides entre farmacèutics comunitaris, metges de família i dermatòlegs.
Els centres de MútuaTerrass que hi prenen part actualment són el CAP Sant Cugat, el CAP Valldoreix, el CAP Can Mates -ubicats a Sant Cugat-, el CAP Rambla i el CAP Can Trias, situats en aquest cas a Terrassa. Els professionals implicats son una vintena, quinze metges de família i cinc professionals administratius de suport.
L’estudi pretén que els farmacèutics s’integrin dins d’un circuit de detecció del càncer de pell en què també participen metges d’Atenció Primària i dermatòlegs. En el cas dels farmacèutics, la seva tasca és fer un qüestionari de factors de risc -consensuat amb els dermatòlegs i els metges d’Atenció Primària- a les persones que acudeixen a la farmàcia i, en funció del resultat, les classifiquen segons presentin o no aquests factors i n’avaluen la conseqüent derivació a Atenció Primària.
Els criteris d’inclusió dels usuaris de les farmàcies comunitàries que participen voluntàriament son: tenir més de 45 anys, disposar de la targeta sanitària vigent, tenir de referència un CAP participant a l’estudi i, per suposat, la conformitat de voler participar en la iniciativa.
Es tracta d’un projecte multidisciplinari que permet fer sinergies amb un objectiu comú: la lluita contra el càncer de pell, afavorint-ne la detecció precoç -com més aviat es detecta, millor, ja que la taxa de supervivència és molt més alta-. A més, l’estudi permet optimitzar recursos entre nivells assistencials ja que mitjançant el qüestionari es poden prioritzar les persones que realment necessiten una exploració periòdica davant d’altres que no presenten un factor de risc.