RCP

L’aturada cardiorespiratòria (ACR) o aturada cardíaca és la interrupció sobtada, inesperada i potencialment reversible de la respiració i la circulació sanguínia espontànies com a conseqüència d'un procés patològic agut. Aquesta situació es reconeix quan hi ha una persona inconscient i que no respira amb normalitat.
Sovint s’utilitza, erròniament, com a sinònim d’infart agut de miocardi i de mort sobtada cardíaca:

  • L’infart agut de miocardi s’origina quan una de les artèries que subministra sang al cor s’obstrueix, mentre que l’aturada cardiorespiratòria acostuma a ser fruit d’un mal funcionament del sistema elèctric del cor, que deixa de bategar i impedeix que la sang arribi a la resta del cos. Ara bé, un infart agut de miocardi pot provocar una alteració elèctrica del cor que derivi en una aturada cardiorespiratòria.
  • La mort sobtada cardíaca (MSC) es produeix quan la persona que pateix una aturada cardíaca no sobreviu. Té lloc de manera inesperada dins de la primera hora des de l’inici dels símptomes.
L’aturada cardiorespiratòria és una emergència mèdica que requereix atenció urgent. L’inici immediat de la Reanimació Cardiopulmonar (RCP) pot quadruplicar les possibilitats de sobreviure i l’ús d’un Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA) pot augmentar-la encara més. El nostre servei és el resposanble de formar tant als professionals sanitaris com als ciutadans sobre la pràctica de les tècniques de Reanimació Cardiopulmonar (RCP).