El Grup d’Estudi d’Infeccions Relacionades amb l’Assistència Sanitària convida a la Dra. Esther Calbo a aprofundir en els Programes d’Optimització d’Ús d’Antimicrobians

Forma part de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEMIC)
El passat dimecres, 1 de març, la Dra. Esther Calbo, cap del servei de Malalties Infeccioses de la FAMT, va presentar un parell de ponències en el marc d’un curs clínic organitzat pel Grup d’Estudi d’Infeccions Relacionades amb l’Assistència Sanitària (GEIRAS). Es tracta d’un grup integrat en el sí de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEMIC).

Sota el títol “PROA en infeccions de pell i parts toves: com fer servir els antibiòtics correctament en les infeccions de pell i parts toves: elecció, via d’administració i durada de tractament” la primera va abordar el fet que les infeccions de pell i parts toves són un motiu molt freqüent de consulta de causa infecciosa als serveis d’urgències i a l’Atenció Primària.

En aquest sentit, la Dra. Calbo va detallar que la majoria dels casos estan provocats per bacteris gram positius (estafilococ aureus i estreptococs beta-hemolítics) i en conseqüència es permet l’ús d’antibiòtics de curt espectre (penicil·lines o cefalosporines de primera generació). També va matissar que cada vegada més hi ha evidència que tractaments curts (d’entre 5 i 7 dies) són suficients per aquestes infeccions quan hi ha bona resposta terapèutica.

“Com aconseguir equips multidisciplinars treballant amb els Programes d’Optimització d’Ús d’Antimicrobians (PROA)” va ser la temàtica de la segona ponència. En aquest cas l’experta va comentar que els equips PROA hospitalaris han de ser multidisiciplinars i han de comptar amb la participació d’infectòlegs, microbiolegs, farmacèutics, intensivistes, pediatres i cirurgians.
També va posar en relleu que la clau de la seva eficàcia en la millora de l’ús dels antibiòtica recau en que l’equip tingui clara la seva identitat, la seva missió i comparteixi objectius i mètodes de treball. La Dra. Calbo va concloure que aquest equip és responsable d’un programa de qualitat i va concretar que aquest fet els obliga a la priorització de les intervencions, l’avaluació dels resultats i el feedback als equips.