La Dra. Esther Calbo esdevé la nova degana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UIC

És la cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’HUMT i el nou càrrec el va assumir a mitjans de setembre

La Dra. Esther Calbo, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’HUMT, és la nova degana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UIC Barcelona. A mitjans d’aquest mes va assumir la direcció del Departament de Medicina i va prendre el relleu en el càrrec al Dr. Albert Balaguer.

En la línia de treball iniciada pel seu predecessor, la nova degana va explicar que continuarà potenciant la formació integral de metges que posin el pacient al centre i vetllin pel seu benestar. “Prendre el relleu del Dr .Balaguer, que ha estat 16 anys al capdavant de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, és tot un repte que assumeixo amb molta il·lusió i responsabilitat”, va detallar.

Breu trajectòria professional de la Dra. Esther Calbo
La Dra. Calbo és Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des del passat 1997, especialista en Medicina Interna (2003) i Doctora en Medicina també per la UAB (2010). La seva carrera professional en l’àmbit sanitari es va iniciar l’any 1998 al Servei de Medicina Interna de l’HUMT com a metgessa resident. Després de 17 anys -primer com a metgessa adjunta a l’esmentat servei i després com a cap de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’HUMT- el passat 2020 va ser nomenada directora de l’Àmbit Mèdic de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa. A l’abril del 2022 l’HUMT va incorporar el Servei de Malalties Infeccioses i la Dra. Calbo en va esdevenir també la seva directora-cap de servei.

En termes docents, des del 2009 és Professora associada de Medicina de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). El 2016 va defensar la seva plaça com a professora agregada i entre 2018 i 2019 va ser vicedegana de professorat de l’esmentada universitat. Les seves principals àrees d'interès en la investigació són el control de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària, els bacteris multiresistents, el programes d’optimització d’ús dels antimicrobians, les infeccions amb bacterièmia i les infeccions respiratòries.
Pel que fa a acreditacions, compta amb l’AQU Recerca 2015, l’AQU Recerca Avançada 2019, 2 sexennis acreditats per la Comisión Nacional Evaluadora de la Actividad Investigadora (CNEAI) i és coordinadora del Grup de Recerca Multidisciplinar de Malalties Infeccioses de MútuaTerrassa (SGR acreditat 2014 i 2017). És autora de més de 100 publicacions indexades (65 de primer quartil) i ha contribuït en diversos congressos nacionals i internacionals amb diferents responsabilitats. També ha estat investigadora principal en 7 projectes amb finançament competitiu i ha dirigit 5 tesis doctorals.

A més, va ser sotsdirectora del Programa del Servei Català de la Salut de Vigilància de les Infeccions Nosocomials als Hospitals de Catalunya (VINCAT) i membre del Comitè d’Experts per la Transformació del Sistema Públic de Salut designat per la Generalitat de Catalunya el passat 2020.