Canal Terrassa aprofundeix en l’objectiu de la Fundació Docència i Recerca d’aconseguir un test per identificar la Covid Persistent

La Fundació Docència i Recerca MútuaTerrassa ha iniciat recentment un estudi per definir una prova diagnòstica específica per identificar a la Covid persistent. Donada l’elevada incidència de la malaltia (s’estima que entre un 5 i un 20% dels pacients que han patit la infecció han acabat manifestant alguna simptomatologia prolongada), Canal Terrassa es va interessar pels detalls del treball i va entrevistar al Dr. Tomàs Pérez Porcuna, coordinador científic de la Fundació Docència i Recerca i investigador principal de l’estudi i a la Dra. Dolors Ruiz, metge de família del CAP St. Cugat i investigadora.

En el transcurs de la notícia ambdós investigadors van explicar que en el marc d’aquest estudi es faran tests metabolòmics -l'anàlisi de totes les substàncies que té l'ésser humà dins l'organisme- per mirar de determinar si hi ha un patró d'alteració de les substàncies que es repeteixi en els pacients amb Covid persistent.

Per comparar els resultats s'analitzaran entre 400 i 500 persones de fins a tres grups poblacionals: pacients que no hagin passat la Covid; pacients que hagin tingut Covid aguda, i pacients que, a més de passar la malaltia, tinguin també símptomes de manera persistent. Es tracta, bàsicament, de trobar quins paràmetres són diferents entre algú que pateix la Covid persistent i algú que no.

Per descobrir-los, s’examinarà tant la part epigenètica (les modificacions en les expressions dels gens), com la metabolòmica (la de totes les substàncies dels processos cel·lulars). D’aquesta darrera se n’encarregarà la Universitat Rovira i Virgili. La Universitat Politècnica de Catalunya també participarà de l’estudi fent-se càrrec de l’anàlisi del gran volum de dades que se’n generaran. Els investigadors confien obtenir resultats a molt curt termini, en menys de dos anys.

Veure la noticia sencera:
https://terrassadigital.cat/mutuaterrassa-a-la-recerca-dun-test-per-detectar-la-covid-persistent/