En el passat Breus ens fèiem ressò del projecte europeu ANTI-SUPERBUGS (http://antisuperbugs.eu/) per a millora la seguretat als hospitals i es lluita contra la resistència als antimicrobians.

El passat 30 de març va tenir lloc la conferència final de projecte, amb la participació de ponents de la Comissió Europea i altres entitats europees.

En el transcurs de dita conferència es va presentar el vídeo del consorci Bugwatcher , en el que participa com a investigador principal Dr. Josep Trenado i amb la col·laboració de la Fundació per la Recerca MútuaTerrassa. Hem participat en la validació clínica dels prototips que detecten de forma precoç patògens multirresistents en l'entorn hospitalari.

La solució Bugwatcher i la solució de Sens4Care intenten detectar tres tipus diferents de bacteris (Clostridium Difficile, Klebsiella Pneumoniae BLEE i Staphylococcus Aureus multiresistent) a les instal·lacions hospitalàries, en pacients i en qualsevol superfície inanimada que les envolti. ANTISUPERBUGS està format per:

  • Un dispositiu de monitorització d'aire capaç de detectar la presència de bacteris monitoritzant 24/7 l'aire de qualsevol espai hospitalari on es trobi el dispositiu.
  • Biosensors en paper que, a partir d'una mostra no invasiva del pacient (frotis nasal ...) o una mostra de la superfície inanimada, són capaços de detectar el bacteri
  • Un detector (mVOC) capaç de detectar aquest gèrmens en l'aire exhalat

Aquesta solució es completa amb una plataforma de programari que es pot integrar amb el sistema d'informació sanitària de l'hospital i que rep totes les alarmes juntament amb la geolocalització del bacteri quan es detecta.

Per a més informació us deixem el vídeo del projecte:

https://youtu.be/_e4zT6mJsdg