Tinc la prolactina alta. És greu?

La hiperprolactinèmia (prolactina alta) no és un trastorn hormonal greu ni tampoc d’urgència, com veurem més endavant. No sempre dona símptomes ni tampoc és necessari donar sempre tractament. Malgrat això, el metge ha de valorar cada cas de forma individualitzada, intentar trobar les causes i demanar altres proves, si creu que són necessàries.

Què és la hiperprolactinèmia?

La hiperprolactinèmia és un trastorn pel qual la persona té un nivell anormalment alt de l'hormona prolactina en la sang. La principal funció de la prolactina és estimular la producció de llet materna després del part, de manera que un alt nivell de prolactina és normal durant l'embaràs. La prolactina també afecta el nivell de hormones sexuals (estrògens i testosterona) tant en dones com homes. Per aquest motiu causarà cicles menstruals irregulars o amenorrea (absència de regles) a les dones i pèrdua de la líbido sexual en els homes. Recordem que la prolactina és una hormona secretada per la glàndula hipòfisis situada al centre del crani.

Quins són els símptomes?

Tant homes com dones poden tenir infertilitat, instint sexual limitat i pèrdua de massa òssia. A més, les dones poden tenir:
  • Sequedat vaginal, el que resulta en dolor durant el coit
  • Problemes amb la menstruació: no tenen menstruació o aquesta és irregular
  • Producció de llet materna quan no estan embarassades o lactant
Els homes també poden tenir:
  • Disfunció erèctil o problemes per aconseguir o mantenir ereccions
  • Engrandiment de pits, anomenat ginecomàstia
Reducció de la massa muscular i vellositat

Què causa la hiperprolactinèmia?

Una causa d´hiperprolactinèmia pot ser una massa o tumor a la glàndula pituïtària anomenat prolactinoma. Aquests tumors poden ser grans o petits, i generalment són benignes, el que significa que no són cancerosos. Els tumors grans també poden causar mals de cap i problemes de la vista. Els prolactinomes són més comuns entre les dones que els homes i són poc comuns en nens.

Una segona causa de la hiperprolactinèmia són certs medicaments. Entre ells hi ha fàrmacs per:
  • La pressió arterial alta com: bloquejadors de canals de calci i metildopa.
  • La depressió: antidepressius tricíclics i inhibidors selectius de recaptació de serotonina (ISRS).
  • Les úlceres gàstriques: antagonistes H2
  • L’acidesa estomacal i malaltia de reflux gastroesofàgic: metoclopramida.
  • El dolor: opiacis o medicaments derivats de l'opi.
  • Els trastorns mentals greus: antipsicòtics com risperdal i haloperidol.
  • Els símptomes de la menopausa: estrògens.
  • Les anticonceptives
Altres causes molt menys freqüents de la hiperprolactinèmia són:
  • L’hipotiroïdisme on la glàndula tiroïdal no produeix suficient hormona tiroïdal.
  • Lesions a la paret toràcica o altres malalties que afecten la paret toràcica, com herpes zòster.
  • Malalties cròniques del fetge i ronyons.
Tot i això, en algunes ocasions no es pot trobar la causa de la hiperprolactinèmia i aleshores l’anomenarem hiperprolactinèmia idiopàtica, que en alguns casos serà transitòria.

Com es diagnostica?

Es diagnosticarà amb una simple anàlisi de sang on es mesura el nivell de prolactina és alt i generalment nivell d'hormona tiroïdal en la sang. Un nivell normal d'hormona tiroïdal descarta l'hipotiroïdisme com a causa de la hiperprolactinèmia. Els metges també hauran de realitzar una anamnesis als pacients sobre altres trastorns i la medicació habitual. Tanmateix, és primordial descartar l'embaràs i la lactància, ja que és la causa fisiològica de prolactina elevada. Si se sospita d’un prolactinoma, el proper pas serà sol·licitar una prova d’imatge de ressonància magnètica del cervell i la glàndula hipofisària.

Quin és el tractament?

El tractament depèn de la causa. Algunes persones amb un alt nivell de prolactina però poca o cap simptomatologia no necessitaran inicialment tractament fins que no es coneix l’etiologia. Si el pacient refereix simptomatologia es pot iniciar la mediació mentre s’esbrina la causa.
En el cas d’etiologia tumoral (prolactinoma) el tractament serà de més a menys freqüència:
  • Medicaments via oral: la bromocriptina i la cabergolina disminueixen la producció de prolactina. Els medicaments funcionen bé en la majoria dels pacient amb un prolactinoma.
  • Cirurgia per treure el tumor. Es pot recórrer a la cirurgia si els medicaments no són eficaços. De vegades es requereix cirurgia si el tumor està afectant la vista.
  • Radiació. En casos poc comuns, si els medicaments i la cirurgia no han fet efecte, s'usa la radiació per reduir el tumor.
La bromocriptina i la cabergolina també s'usen per tractar la hiperprolactinèmia de causa desconeguda. L'hipotiroïdisme es tracta amb una hormona tiroïdal sintètica, que ha de fer que el nivell de prolactina torni al normal. Si la causa de l'alt nivell de prolactina són medicaments receptats, es poden considerar altres tipus de medicaments.