Com afecten els aliments al vostre nivell de glucosa en sang? Índex glucèmic i càrrega glucèmica

Si feu servir insulina ràpida, potser alguna vegada heu tingut baixades de glucosa després de menjar llegums, malgrat que hagiu comptat bé les racions d’hidrats de carboni que heu menjat i sembla que no sigui per causa de cap altra raó aparent. O potser heu detectat que no us afecta igual al nivell de glucosa en sang un plat de paella que la mateixa quantitat d’arròs blanc.

Potser no us expliqueu per què els sanitaris sempre diem que heu de menjar la fruita en comptes del suc, deixant els sucs només per solucionar les hipoglucèmies; o per què recomanem triar els aliments integrals (pa, pasta, arròs, etc.) en compte dels refinats.

Rere la resposta a totes aquestes qüestions, trobem el concepte d’índex glucèmic.

Què és l'índex glucèmic (IG)?

És una mesura que serveix per classificar els aliments en funció del seu efecte immediat sobre el nivell de sucre a la sang. Sabem aquest valor mitjantçant la consulta de taules i bases de dades (https://www.fundaciondiabetes.org/upload/publicaciones_ficheros/71/TABLAHC.pdf).
Aquí teniu alguns exemples del grup d’aliments dels farinacis:
Font: GAN Gastronomía&Nutrició
El concepte d’índex glucèmic té la limitació de no comparar quantitats reals d’aliment consumit, sinó que compara 50 g de d’hidrats de carboni assimilables d’un aliment amb 50 g de l’aliment de referència (normalment glucosa).

Segons aquest concepte, podríeu veure que la síndria té un índex glucèmic més alt que el pa blanc. La realitat és que per preveure l’impacte real a la glucèmia és més correcte parlar de càrrega glucèmica.




Sabeu què és la càrrega glucèmica?