Diabetis Mellitus

La Diabetis Mellitus és una malaltia crònica que apareix quan el pàncrees ja no és capaç de produir insulina, o quan el cos no pot fer un bon ús de la insulina que produeix.
La manca d’insulina o la seva utilització ineficaç provoca que els nivells de glucosa en sang siguin alts. Mantenir aquests nivells de glucosa alts s’associen a l’aparició de complicacions cròniques que afecten diferents òrgans.
Existeixen diferents tipus de Diabetis:
- Altres tipus de diabetis: menys freqüents. MODY, per problemes pancreàtics o secundàries a fàrmacs.

El dia 14 de Novembre és el Dia Mundial de la Diabetis. Aquesta jornada va ser creada al 1991 per la Federació Internacional per la Diabetis i l’Organització Mundial de la Salut en resposta a l’augment de la preocupació per la creixent amenaça a la salut que representa la diabetis. Es calcula que uns 537 milions de persones al món tenen diabetis (el que representa 1 de cada 10 adults).

Aquest any té com a lema EDUCAR PER PROTEGIR EL FUTUR.
Els professionals de la salut han de saber detectar i diagnosticar la malaltia de manera precoç i proporcionar la millor atenció possible. Les persones que viuen amb diabetis necessiten tenir accés a una educació contínua per a entendre la seva malaltia i portar a la pràctica les autocures diàries essencials per a mantenir-se sans i evitar complicacions.

Recursos:
- Calcula el teu risc de presentar Diabetis Tipus 2: https://www.idf.org/type-2-diabetes-risk-assessment/es/
- Guia sobre alimentació saludable “Petits canvis per menjar millor”:
https://salutpublica.gencat.cat/web/.content/minisite/aspcat/promocio_salut/alimentacio_saludable/02Publicacions/pub_alim_salu_tothom/Petits-canvis/petits_canvis_la_guia.pdf

- Piràmide de l’activitat física:
Fonts: https://diabetesatlas.org/, https://worlddiabetesday.org/es/

Taller Com podem prevenir i millorar la diabetis amb petits canvis?