Aquest any en el Dia nacional de la Nutrició els protagonistes són els cereals: “Anem al gra”!

Els cereals han de formar part d’una dieta mediterrània variada i equilibrada amb una proporció d’un 55% de l’energia total, conjuntament amb els tubercles, els llegums i les fruites, segons recomana la OMS (Organització Mundial de la Salut). Recordeu que el 45% restant s’ha de basar en aliments vegetals (verdures i hortalisses), en aliments proteics (carn, peix, ou i lactis) i en aliments rics en greixos (oli d’oliva verge extra, fruits secs i llavors).

La composició dels cereals consisteix principalment en hidrats de carboni d’absorció lenta, però també tenen proteïnes, en menor proporció (2-8%) ens aporten greixos i aporten vitamines del grup B i fibra.
La forma en que es recomana fer el consum dels cereals és la més integral possible. En aquest sentit és important que tinguis en compte:

  • No tots els cereals integrals són saludables.
Així doncs, la brioixeria i les galetes integrals no són saludables ja que tenen un aport molt elevat de greixos i sucres tot i ser integrals.
  • Com més integral és un producte millor.
Des del juny del 2019 hi ha una llei que obliga que s’especifiqui a l’etiqueta dels productes comercials el % de farina integral que s’ha utilitzat. Aquesta doncs ens permet poder escollir aquells productes que en tinguin en major proporció.

Els cereals més coneguts són: el blat, l’arròs, l’espelta, la civada, el blat de moro i la quinoa (pseudocereal). Però cada dia tenim al nostre abast més varietats, com ara: el sègol (centeno), el blat sarraí (trigo sarraceno), el mill (mijo), l’ordi (cebada), el kamut, el teff, l’amarant (amaranto) i la melca (sorgo).

Sabies que...

...una de les proteïnes del blat és el gluten? Si estàs sa el gluten no és perjudicial, per tant només cal retirar-lo de la dieta en el cas d’estar diagnosticat de celiaquia o d’intolerància al gluten no celíaca.

A continuació us proposem alguna recepta utilitzant aquests nous cereals:

  • Amanida d'ordi i llegums amb vinagreta d’alvocat (PDF 0.59 MB) Descarregar
  • Recepta de blat sarraí amb bolonyesa vegetal (PDF 0.53 MB) Descarregar