14 novembre 2019, Dia Mundial de la Diabetis

La diabetis mellitus (DM) és una de les patologies amb major impacte sociosanitari, no només per la seva elevada prevalença, sinó també per les seves complicacions cròniques i elevada taxa de mortalitat.

La diabetis tipus 2 (DM2) és la forma més comú de diabetis. Es defineix com un estat d’hiperglucèmia crònica degut a una alteració en la secreció i/o acció de la insulina. Està molt relacionada amb l’edat i el sobrepès o obesitat. A més, està associada a un increment del risc de mortalitat per malaltia cardiovascular i de complicacions microvasculars com la retinopatia, nefropatia i neuropatia. Estudis a llarg termini han demostrat que un bon control de la malaltia pot endarrerir l’aparició d’aquestes complicacions, a més també s’ha demostrat que és una patologia fàcil de prevenir.

Com podem prevenir la diabetis tipus 2?

  1. La Diabetis gestacional

El primer pas on es pot incidir per prevenir la diabetis tipus 2 és en el tractament de la diabetis gestacional.

Aquest tipus de diabetis apareix en el moment en què les hormones, segregades per la placenta i que intervindran en la formació del fetus, interfereixen en l’acció de la insulina i augmenten els nivells de glucosa en sang de la mare.

Aquest fet es dona durant el tercer trimestre de gestació, però també es pot presentar abans i pot afectar al nadó, fent que pugui néixer amb baixa quantitat de glucosa a la sang (hipoglucèmia neonatal) i macrosomies (pes superior al correcte).

Els nens nascuts de mares amb diabetis gestacional tenen major risc de patir obesitat durant la seva infantesa i diabetis tipus 2.

Així doncs, el tractament és d’alta importància i es basa en el seguiment d’una pauta alimentària saludable i la programació d’activitat física per part de la mare al llarg de la gestació.

L’alimentació saludable

Un dels aspectes que pot prevenir la diabetis tipus 2 al llarg de tota la vida és l’alimentació saludable.
Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) l’alimentació saludable és aquella mitjançant la qual es preveuen malalties com: la diabetis, la síndrome metabòlica, etc...
En el nostre entorn, l’alimentació saludable és l’anomenada dieta mediterrània, que es basa en el consum majoritari de:
  • Fruites i hortalisses fresques i de temporada (3 o més fruites i 2 o més hortalisses al dia)
  • Llegums (mínim 3 o 4 a la setmana)
  • Fruita seca (3 – 7 a la setmana)
  • Cereals integrals (arròs, pasta, pa, etc.) i tubercles com la patata (a cada àpat)
  • Oli d’oliva verge extra (per amanir i cuinar)

I, en menys quantitat i freqüència:
  • Làctics: llet, iogurt i formatge (1 – 3 al dia)
  • Peix (3 – 4 a la setmana)
  • Ous (3 – 4 a la setmana)
  • Carns (preferiblement blanques i magres, 3 – 4 a la setmana)

Altres característiques bàsiques són:
  • L’aigua com a beguda principal en funció de la set
  • Àpats en família o en companyia
  • Consum prudent i en moderació en les quantitats
  • Ingesta d’aliments locals i de temporada

La vostra alimentació és semblant? Planteja’t fer canvis de millora per disminuir el risc de patir diabetis!

L’activitat física

Un altre aspecte rellevant en la prevenció de la diabetis tipus 2 és l’activitat física. Així doncs, procureu ser actius, sumeu almenys 30 min d’activitat física moderada, com a mínim 5 dies a la setmana.

En cas de tenir alguna alteració motora que us impedeixi complir amb la recomanació, recordeu que quant més moviment millor i que fer quelcom, per poc que sembli, és millor que estar assentat sense moure’s. Sempre i quan no hi hagi una contraindicació mèdica.

És molt recomanable poder disposar d’un compte passos o d’una app que compti els passos i marcar-vos objectius quantitatius al dia per poder avaluar la millora progressiva individual.

La son

Per últim, i no per això menys important, us destaquem que la manca de son pot provocar moltes més alteracions de les que creiem, com ara:
  • Alteracions a l’hora de metabolitzar la glucosa, augmentant el risc de patir diabetis.
  • Alteracions de la pressió arterial, afavorint la presència de patologies cardiovasculars.
  • Alteracions de les hormones de la sacietat, facilitant l’aparició del sobrepès o l’obesitat.
La recomanació mitjana són d’entre 7 – 8 hores de son en població adulta i en 9h en el cas d’adolescents i nens. I tu, quantes hores al dia dorms?

Dormir millora l’estat d’ànim, el creixement, la capacitat d’aprenentatge, de concentració, de memòria, el sistema immunitari (per combatre infeccions), etc.

Sabies que...

“Diabetis i família” és el tema per segon any consecutiu del Dia Mundial de la Diabetis.

Darrerament ha sorgit el terme “diabetis tipus 3” per fer al·lusió a les persones que, sense tenir diabetis, han de conviure amb ella i recolzar a la persona amb diabetis amb la càrrega diària que suposa. La família i xarxa de suport social és fonamental per la prevenció, la detecció precoç i el tractament.

Cuida’t i cuida dels teus!