La delegación catalana visita servicios de atención a personas mayores y personas con discapacidad intelectual, soluciones tecnológicas y modelos de gestión innovadores en Japón, con el objetivo de repensar el futuro de la dependencia en Cataluña.
Noticias
ACRA impulsa una misión empresarial en Japón para conocer los modelos de atención: participa Ramon Ramells, gerente de la Fundación Vallparadís

Del 26 de mayo al 3 de junio, la Asociación Catalana de Recursos Asistenciales (ACRA) ha liderado una misión empresarial en Japón, centrada en conocer experiencias líderes en la atención a las personas mayores y en explorar nuevos modelos de gestión y soluciones tecnológicas aplicadas en uno de los países más envejecidos del mundo. En representación de Fundació Vallparadís – MútuaTerrassa, ha participado el sr. Ramon Ramells, gerente de la entidad, reforzando así el compromiso de la Fundación con la innovación y la excelencia en la atención a las personas.
Durante la misión, la delegación ha tenido la oportunidad de visitar residencias, servicios de atención domiciliaria, apartamentos con servicios y centros especializados, así como mantener encuentros con profesionales, gestores y responsables institucionales del sistema japonés, reconocido internacionalmente por su capacidad de adaptación ante el reto del envejecimiento poblacional.
Un interés compartido: cómo atender a una sociedad cada vez más envejecida
Japón y Cataluña se encuentran entre las regiones del mundo con una mayor esperanza de vida, fruto de factores como la dieta saludable, el sistema de salud universal o la actividad física. Sin embargo, esta longevidad también plantea un reto estructural: el sobreenvejecimiento y la carencia de profesionales sanitarios y de atención.
Segons dades projectades, el col·lectiu de majors de 80 anys a Catalunya passarà de representar el 5,8% de la població l’any 2024 a un 8,3% el 2040. Aquest creixement exigeix repensar els sistemes de cura i apostar per models més flexibles, sostenibles i centrats en la persona.
El Sr. Ramon Ramells ha valorat molt positivament la missió: “El Japó ens ofereix una mirada que combina humanisme, tecnologia i organització. En un sistema de cures que posa les persones al centre sense renunciar a l’eficiència i la innovació. La Fundació Vallparadís ja treballa en aquesta línia i aquesta experiència ens reforça per continuar liderant aquest camí.”
Claus del model japonès i lliçons per a Catalunya
Alguns dels elements que han despertat més interès entre la delegació són:
La gestió de recursos humans amb més marge per a la formació a mida i l’especialització.
L’existència d’un sistema públic d’assegurances de dependència, que garanteix l’equitat i la sostenibilitat del finançament.
L’ús de la tecnologia com a suport, no com a substitut, que millora processos però manté la centralitat del factor humà.
La promoció d’una jubilació flexible, que permet mantenir professionals formats al sistema laboral per vocació.
A més, la cultura japonesa de la cura, basada en el respecte, la dignitat i l’autonomia de les persones grans, ha estat una font d’inspiració per als participants, que han pogut observar l’impacte positiu d’aquesta visió en els usuaris i professionals.
Una aposta estratègica pel canvi al sector de l’atenció a Catalunya
ACRA, com a principal organització empresarial del sector de la dependència a Catalunya, impulsa iniciatives com aquesta per obrir horitzons i enriquir el debat sobre el futur del sector. En aquesta línia, la participació d’entitats com la Fundació Vallparadís que aposta per un model d’atenció sostenible, humà i de qualitat – representa un pas més cap a la transformació estructural dels serveis assistencials al país.
La missió ha comptat també amb el suport del Círculo Empresarial de Atención a las Personas (CEAPs), referent estatal en el sector, i ha estat rebuda amb gran hospitalitat per part de les institucions japoneses col·laboradores. “El sector de l’atenció a la dependència ha de ser part activa de les grans transformacions socials. Aquesta missió ens ajuda a mirar lluny per actuar millor aquí i ara”.