ERROR IN FERRETIZER ESTRUCTURA INCORRECTA! Array ( [instance] => ) Càncer de pulmó

Càncer de pulmó

El càncer de pulmó continua sent un dels més freqüentment diagnosticats a nivell mundial i a Espanya s'estima que el nombre de nous casos de càncer de pulmó per a l'any 2019 sigui de 29.503 casos, dels quals un 25% es diagnostiquessin en dones.

És important destacar que el càncer de pulmó en l'any 2019 serà el tercer més diagnosticat entre les dones (l'any 2015 era el quart), el que indica un increment progressiu d'aquest càncer entre les dones. Això fet podria explicar-se a causa de la incorporació més tardana al consum de tabac per part de les dones comparat amb els homes, ja que hi ha un temps de latència d'aproximadament 20 anys entre l'exposició als carcinògens del tabac i a el possible desenvolupament de la malaltia .

El càncer de pulmó continua sent la primera causa de mort per càncer a Espanya en els dos sexes, i entre les dones, la mortalitat per càncer de pulmó en el 2017 va incrementar un 6.4% respecte a anys previs.

El tabaquisme és el principal agent causal relacionat amb el càncer de pulmó. El risc que el tabaquisme porti a desenvolupar el càncer és més gran per a les persones que fumen en grans quantitats i / o durant períodes més prolongats. Per tot això, són imprescindibles les campanyes poblacionals de sensibilització a l'abandó de l'tabaquisme ia evitar que hi hagi nous fumadors, així com les mesures de prohibició de tabaquisme, si volem evitar l'epidèmia de càncer de pulmó i altres malalties derivades de l'tabaquisme com a malalties pulmonars ( MPOC) i malalties cardiovasculars.

Altres agents relacionats amb el càncer de pulmó especialment en pacients no fumadors, a part de el tabaquisme passiu és l'exposició a l'radó (gas inert, sense olor derivat de les zones rocoses de determinades àrees geogràfiques espanyoles). Hi aparells que permeten mesurar els nivells de radó dins dels domicilis i una de les mesures correctores per reduir els nivells és augmentar la ventilació.

Tipus de càncer de pulmó
Hi ha dos tipus principals de càncer de pulmó: de cèl·lules no petites (85% dels casos) i de cèl·lules petites o microcítics en (en el 15% dels casos de càncer de pulmó). El terme "cèl·lula petita" es refereix a la mida i la forma de les cèl·lules canceroses que es veuen al microscopi. És important que els metges reconeguin la diferència entre aquests dos tipus de càncer perquè cada un es tractarà de forma diferent.

Dins el càncer de pulmó de cèl·lules no petites es distingeixen dos grans grups: els d'histologia escamosa i els subtipus no escamosos o adenocarcinomes. Aquesta diferenciació és rellevant a l'hora de decidir el tractament (quan fa falta quimioteràpia en estadis avançats).

Detecció precoç
Hi ha dos estudis que han demostrat que el scanner o TAC pulmonar en població de risc (pacients fumadors importants) pot detectar de forma precoç el càncer de pulmó i reduir el risc de mort per càncer de pulmó. No obstant això, aquesta procediment no està encara aprovat en la majoria dels països europeus. És important destacar que la radiografia de tòrax no és una eina útil per al diagnòstic precoç de càncer de pulmó. Tampoc hi ha cap paràmetre analític que permeti el diagnòstic precoç de càncer de pulmó.